Sosiaalitoimessa ylimääräistä kiirettä

Kirjoittanut Juhani Somersalo, 20. elokuuta 2021

Nimettömien lähteidemme mukaan sosiaalitoimessa on yllättäen huomattu viisi vuotta sitten voimaan tullut “Laki sosiaalihuollon ammattihenki-löistä”. Lain tarkoituksena on edistää asiakasturvallisuutta ja sosiaalihuollon asiakkaan oikeutta hyvään kohteluun. Kuntamme ns. “sossut” eli sosiaalityöntekijät ihmettelevät nyt mitä tälläinen outo ja heille uusi asiakkaan “hyvä kohtelu” tarkoittaa. “Ei meille ole koskaan tällaisesta kerrottu”, sanoo nimettömänä pysyttelevä lähteemme.

Jostain syystä yritysmaailmassa osataan heti vastata mitä tarkoittaa asiakkaan hyvä kohtelu. Myöskään samasta syystä yrittäjille ei ole tarvinnut säätää erikseen lakia asiakkaiden hyvästä kohtelusta ja asiakaspalvelusta. Valvirasta (Sosiaali- ja terveys- alan lupa- ja valvontavirasto) kerrotaan, että menee vuosia ennenkuin lakien säätämisen ja voimaantulon jälkeen ne “jalkaantuvat” Suomen satalukuisiin pikkuruisiin “junttimaisiin” maalaiskuntiin, joissa uusia lakeja ensin oudoksutaan vuosikausia ennenkuin niitä jaksetaan edes yrittää soveltaa käytäntöön.
Kysyttäessä miksi tämmöinen ko. outo laki on pitänyt säätää, on vastauksena arvelu, että ns. tapaus “Eerikalla” on ollut jotain tekemistä lain säätämisen kanssa. Vuonna 2012 Helsingissä murhattiin 8 -vuotias pikkutyttö pitkäaikaisen kaltoinkohtelun seurauksena ja kuin sosiaalityöntekijöiden “kannustamana”. Sossut puolustautuivat oikeudessa selittämällä, että heillä oli muitakin asiakkaita ja muita kiireitä. Sossujen erityisasemaa kuvaa se, että valtakunnansyyttäjältä meni kuukausia sen pohtimiseen, kehtaako näitä sossuparkoja syyttää laisinkaan näin pienestä, tosin harmillisesta ”pikkurikkeestä”.