Valtiopäivien avajaiset typötyhjässä salissa

Kirjoittanut Juhani Somersalo, 5. helmikuuta 2021

Edes koronavirus ei ainakaan näkyvästi häirinnyt valtiopäivien avajaisia.

Monitaituri, viihdetaiteilija Jukka Virtasen haamu kummitteli valtiopäivien 2021 avajaisissa, kun tasavallan presidentti oli ilmiselvästi ottanut vaikutteita Virtasen sanoittamasta laulusta ”Alle lujaa”:

”Taitais olla parempi vähä ajatella enste!”

Presidentti Sauli Niinistö varoitti yllytyshulluista ja ”omituisesta” oikeudenkäytöstä viitaten Venäjään ja kuvaan USA:n kongressin tapahtumista:

”Moni varmaankin muistaa valokuvan vajaan kuukauden takaa, mies kainalossaan Yhdysvaltain kongressin puhemiehen puhujapönttö… mies, viiden lapsen isä, oli tullut kaukaa näyttämään mielipidettään. Kotioven sulkiessaan hän tuskin osasi kuvitella, että poissaolo voi venähtää hyvin pitkäksi…”

”On ajateltava itse, missä minä nyt olenkaan mukana…” Presidentti viittasi monenlaiseen typeryyteen puheissa ja teoissa. ”Joukko on yltynyt yhden uhrin kimppuun, pahan kierre on katkaistava!”
”Ei tule vaivatta vapaus!”
Rouva puhemies Anu Vehviläinen kertoi vallan kolmijako-opista ja että valta ei saa keskittyä yksiin käsiin. Somekansan tulisi hillitä itseään ja presidentti kehoitti ”omien ojentamiseen”.
Kolmea Suomen valtiolippua voivat kansa ja kansanedustajat ihailla valtiopäivien avajaisissa rouva puhemiehen istuimen takana.
Kuva, johon tasavallan presidentti viittasi puheessaan.
Adam Johnson, 36 ”The Podium Guy”, viiden pojan isä, näyttämässä mielipidettään USA:n kongressissa, seuraus 10 – 20 vuotta ”hetken mielijohteesta”.
Richard Barnett, 60 valtasi puhemies Nancy Pelosin toimiston. Barnett kehuskeli raapineensa ”pallejaan” Pelosin tuolissa. ”Sankarille” veikataan vuosikymmentä kalterien takana.
Puhemiehen aukiolla presidentti sanoi suoraan, että Navalnyi on vapautettava. ”Venäjä on tuomittu mutta on muistettava, että siellä presidenttinä on Putin ja että meillä on 1300 kilometriä yhteistä rajaa…”
”Korvat jäätyy!”
Sputnik -rokotetta ei ole hyväksytty EU:ssa. Rokotetta ei tulla käyttämään politiikan välineenä, ainoastaan virukseen!”. Haastattelun lopuksi presidentti oli selvästi vihainen ja vaati toisinajattelija Aleksei Navalnyin vapauttamista voimakkaasti.
Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio kertoi ”varmaankin kuunnelleensa eri puheita” kuin toimittaja. Tavio ei ollut ymmärtävinään keitä presidentti ja puhemies olivat tarkoittaneet, kun olivat viitanneet vihapuheisiin.