Lukiopäätös kuumottaa Rajamäellä

Kirjoittanut Juhani Somersalo, 22. joulukuuta 2020

Sosiaalinen media kuumana: Saunapäätös uusiksi!

Somessa pohditaan kuumeisesti voidaanko lukiopäätös mitätöidä muotoseikkojen perusteella. Tilaisuus juridisille kiemuroille:

Mikäli ilmenisi, että toinenkin valtuutettu on rynnännyt suoraan saunan löylyistä äänestämään, on kyseenalaistettu, ovatko valtuutetut tienneet mistä ovat äänestämässä. Tällöin herää kysymys valtuutettujen syyntakeisuudesta eli kyvystä arvioida omaa toimintaansa. Toisin sanoen nyt kysytään, onko valtuutettujen kyky päätöksentekoon alentunut riittävästi (liian kovat löylyt, liian monta olutta) päätöksen mitätöimiseen?

Nurmijärven kunnan lakimies (lakinaisoletettu) Sari Forsström pohtimassa syntynyttä tilannetta hallintojohtaja Katja Vuorisen kanssa.
Aktivisti ja somevaikuttaja
Peter Korvensyrjä on lukuisten muiden mukana kyseenalaistanut
lukiopäätöksen järkevyyden lisäksi myös sen laillisuuden.

Etäkokouksesta poistuminen saunomaan on eri asia kuin valtuuston läsnäkokouksesta poistuminen vessaan tai hakemaan kahvia. Vakiintuneen käytännön mukaan tällaisesta ei ole ollut tapana erikseen pyytää lupaa tai tiedottaa kokousta.

Sen sijaan etäkokouksesta poistuminen esim. saunomaan olisi ns. maalaisjärjen mukaan (Nurmijärvi on ”maalaisaluetta” ks. kunnan tunnuslause ”Ylpeästi lande”, joka viittaa tähän) aiheellinen syy ilmoittaa asiasta kokouksen puheenjohtajalle ja todennäköisesti myös aihe pyytää lupa saunomiseen kesken kunnan korkeimman päätöselimen, valtuuston kokouksen. Asiasta ei ole aikaisempaa oikeuskäytäntöä.

Nurmijärvi News seuraa tilannetta.